Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Leiden Zuidwest
 
 
Over Havad

Over Havad
Havad/ Neaua en Leiden Zuidwest
De band tussen Havad, of Neaua (twee namen voor hetzelfde dorp, respectievelijk Hongaars en Roemeens) en de wijkgemeente Leiden Zuidwest bestaat ruim 25 jaar. Door de jaren heen zijn er zendingen met kleding, zaad en geld vanuit onze gemeente naar Havad gestuurd en zijn er over en weer bezoeken gebracht.
De laatste jaren heeft de ondersteuning een wat ander karakter gekregen. Waar vroeger veel tweedehands kleding naar Havad ging, is er tegenwoordig (bijna alleen) sprake van financiële ondersteuning bij projecten. Deze verandering heeft een aantal oorzaken.
Het transport van de goederen kost veel geld en de invoer van tweedehands goederen is door de Roemeense overheid aan strenge regels gebonden. De tijd en opslagruimte om de kleding in te zamelen (en vaak nog te wassen of te stomen), te sorteren, in te pakken, de dozen te labelen en transport te regelen ontbreekt.
Een andere reden is de verandering in Havad zelf. Met de komst een aantal jaar geleden van een nieuwe predikant (Attila Nagy), is in Havad zelf een verandering te bespeuren. Het is niet meer vanzelfsprekend dat ‘Leiden’ geld geeft. Attila confronteert de mensen met hun eigen verantwoordelijkheid voor de instandhouding van de (kerkelijke) gemeente. Hulp uit Leiden Zuidwest wordt nu gevraagd als het door de bewoners zelf niet haalbaar is om al het geld bijeen te brengen. Leiden Zuidwest heeft bijvoorbeeld geld gegeven voor materiaal voor de reparatie van de fundering van de kerk in Nagyadorjan (ook daar is Attila predikant). Ook de ramen, de schoorsteen en een deur van de pastorie van Havad zijn door Leiden Zuidwest betaald. Het werk is gedaan door gemeenteleden zelf, op deze manier dragen zij hun steentje bij.
Voorwaarde voor de hulp aan grote projecten, is dat de baten ten goede komen aan de bevolking van het hele dorp. In Havad is er in dat kader een paar jaar geleden door onze wijkgemeente geld gegeven voor materialen om een waterleiding vanaf een bron buiten het dorp naar het dorp aan te leggen. Er is een tappunt gemaakt, waar in geval van droogte (wat elke zomer het geval is) de mensen van het dorp water kunnen halen. Als er genoeg water in de putten in het dorp is, wordt de kraan afgesloten, zodat het land - dat mede door deze bron bevloeid wordt – niet uitdroogt. Het project heeft spin-off: Een absolute voorwaarde voor het aanleggen van de waterleiding is een goede afwatering in het dorp. De gemeente Havad heeft het graafwerk van greppels en de leiding naar het dorp gefinancierd, een project voor werkelozen. Bovendien kan het in de ogen van de burgemeester niet zo zijn dat er door Leiden Zuidwest geld gegeven wordt, terwijl het dorp er slordig bij ligt. Er is straatverlichting aangelegd en de bevolking van Havad is gevraagd hun stukje straat schoon te houden, met als gevolg dat er nu minder zwerfafval is.
Buiten dit grote project geeft de wijkgemeente Leiden Zuidwest jaarlijks met Kerst en Pasen € 500. Van dit geld koopt Attila goederen waarmee hij pakketten samenstelt voor de armste mensen van Havad en Nagyadorjan, dit betreft 35 tot 40 adressen. De pakketten bevatten bijvoorbeeld suiker, meel, olie, wasmiddel, afwasmiddel, wat chocolade en wat vruchten zoals sinaasappels of mandarijnen. Voor de kinderen koopt hij een mandarijn en wat chocolade, een beetje zoals bij ons vroeger ook de gewoonte was met Kerst.
Hoe de hulp de komende jaren vorm zal krijgen…? In overleg met Attila wordt overwogen of er ‘iets’ in de vorm van soort microkredieten mogelijk is, maar dat moet nog onderzocht worden.
Jantine Oosthoek
 
 
terug
 
 
 
 

Kerkdienst De Pelgrim
datum en tijdstip 12-02-2023 om 10.00 uur
meer details

 
Invoering Appostel app als opvolger van de Givt app
meer
 
Tweede Penningmeester
meer
 
Voor de komende tijd blijft ds. Janco Wijngaard in ons midden.
meer
 
Vacature predikant
meer
 
Gedachtenishoek in de Pelgrim
meer
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.