Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Leiden Zuidwest
 
 
Brief uit Havad Brief uit Havad
Zoals meegedeeld in de intrededienst onderstaand het bericht dat wij uit Havad ontvingen. 
Annet Pelleboer

Beste gemeente Leiden Zuidwest, beste vrienden, beste Mirjam. 
Enkele weken geleden hoorden wij dat dominee Mirjam haar taken op zich zal nemen in jullie gemeente. In Transsylvanië betekent de komst van een nieuwe dominee een nieuwe kans voor de gemeenschap. Het opent nieuwe deuren naar werk op vele gebieden, waaronder ons verantwoordelijke werk, mensen naar Jezus Christus leiden. Bij deze gelegenheid moet ik denken aan de Bergrede die Jezus houdt om zijn werk te beginnen. (Mattheüs 5:1-12). Jezus schetst het fundament en de speerpunten van zijn roeping, als ware het zijn inaugurele rede. Thema's bij de inauguratie van een president, zijn gewoonlijk beloften voor: welvaart, veiligheid en allerlei manieren waarop zaken in het hele land beter zullen worden. Dit dankzij de nieuwe president. 
Jezus wijkt in de Bergrede radicaal af van deze thema’s. Zijn boodschap is: de gezegenden zijn de armen van geest. Arm van geest zijn betekent: erkennen wat we niet hebben of kunnen, zoals talenten of vaardigheden. Als we deze armoede erkennen, kunnen er gezegende en prachtige dingen gebeuren. Armoede van geest kan ons helpen echt te zien hoeveel we God nodig hebben. Armoede van geest kan ons helpen hulp te zoeken bij degenen die hebben wat wij missen. Het kan ons ook helpen om rekening te houden met degenen die missen wat wij hebben en die onze hulp kunnen gebruiken. Hoe rijk is het om arm van geest te zijn, om te weten hoeveel we God nodig hebben. Hoeveel we anderen nodig hebben en hoeveel anderen ons nodig hebben. Wie had ooit gedacht dat het benoemen van onze armoede zo’n zegen zou zijn? Jezus deed het. Geen wonder dat dit het thema was van zijn eerste toespraak. 
Mirjam, God zegene jou, de mensen die je lief zijn en jouw werk in de gemeente. 
Dank je wel voor de uitnodiging (voor deze de intrededienst). Misschien krijgen we de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten. 
Zondag zullen wij voor jullie bidden en in gedachten bij jullie zijn. 
Met vriendelijke groeten,
Dominee Nagy Attila, namens de gemeenten Havad en Nagyadorján.

 
terug
 
 
 
 

Kerkdienst De Pelgrim
datum en tijdstip 26-05-2024 om 10.00 uur
meer details

 
Korte zomercursus nieuwe liederen
meer
 
Vacature koster
meer
 
Vacature penningmeester
meer
 
Kliederkerk
meer
 
Gedachtenishoek in de Pelgrim
meer
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.